MARTINE & MARC, HAKENDOVER

Uitvoering:
2011
Opdracht:
Verbouwen en optimaliseren van eengezinswoning.

Het betreft een woning waarvan in de jaren 60 de verdieping al was uitgebreid met de ruimte boven de aangebouwde schuur. Het geheel was dan ook voorzien van een nieuwe gevelsteen. Beneden vinden we nog een klassieke rijwoning met beperkte verouderde achterbouw en naastgelegen schuurruimte. Achter de schuur staat ook nog een stal.

De gebouwen zijn gelegen in agrarisch gebied en getroffen door de rooilijn. Hierdoor is er al een grote beperking van de mogelijkheden. Door het grote bestaande volume is bijbouwen uitgesloten en wijzigingen in het volume zijn niet evident. De opdrachtgevers willen van de woning een comfortabele woning maken waar ze ook op latere leeftijd kunnen blijven wonen. Ook het energetisch aspect mag niet uit het oog worden verloren. Het voorstel is de woning uit te breiden naar de schuur en een ruime comfortabele leefruimte te creëren op het gelijkvloers. Er wordt een plaats voorzien om later een lift te plaatsen en zo de verdieping te kunnen blijven benutten voor de slaapruimtes en badkamer. Zo moet er later niet terug verbouwd worden en kunnen de leefruimtes ruim en vlot toegankelijk worden ingedeeld. De achtergevel wordt volledig opengemaakt zodat er voldoende licht en zicht is.

Rond de volledige woning wordt een buitenisolatie geplaatst afgewerkt met een vlakke gladde gevelpleister. De zoldervloer wordt geïsoleerd zodat het verwarmde volume zo compact mogelijk wordt gerealiseerd. Een nacalculatie als bij nieuwbouw van het K-peil levert een K35 woning.

_