STIJN & LIESBETH, TIENEN

Uitvoering:
2007
Opdracht:
Bewoonbaar maken van dakverdieping als occasionele logeerruimte, ontvangstgelegenheid en speelzolder.

De eigenaars wilden de grote donkere zolderruimte bij de woning betrekken en wensten hier een logeerruimte en ruimere ontvangstruimte in onder te brengen. Hiervoor diende vooral licht en ook zicht aan de ruimte te worden toegevoegd. Het bestaande dak was ook totaal niet geïsoleerd of afgewerkt.

Aan de voor en achtergevel komt het dak zo goed als tot op de vloerplaat, waardoor de vloeroppervlakte niet optimaal benut kan worden. Een volledige herbouw van het dak was dan ook een logisch uitgangspunt. Dit liet ook toe om de structuur anders te maken. Aan de achterzijde is een nieuwe gevel opgetrokken over de helft van de breedte. Over de andere helft is met een insnijding in het dakvlak een dakterras gemaakt. De nieuw ontworpen ruimte krijgt hierdoor aan de achterkant een volwaardige gevel.

Boven de traphal, en doorgetrokken tot tegen de achtergevel wordt een tussenniveau voorzien waar een slaaphoek wordt ingericht. Een metalen draaitrap heeft toegang tot dit platform. De vernieuwde zolderruimte wordt ingericht met een verhoogde vloer over het gedeelte tegen de achtergevel en zitbanken tegen de lange zijmuur. Onder de slaaphoek komt een kleine kitchenette, waardoor de nieuwe ruimte perfect is uitgerust om uitgebreid familie te ontvangen, of een gezellig zomers avonddiner te houden op het hoge terras met zicht over het centrum van Tienen.

_