Anémone - overzicht
NB Anémone (1)
NB Anémone (2)
NB Anémone (2)
NB Anémone (4)
NB Anémone (5)
NB Anémone (6)
NB Anémone (7)
NB Anémone (8)
NB Anémone (8)
NB Anémone (10)
NB Anémone (10)
NB Anémone (12)
NB Anémone (13)
NB Anémone (14)
NB Anémone (15)
NB Anémone (16)
NB Anémone (17)
NB Anémone (18)
NB Anémone (19)
NB Anémone (20)
NB Anémone (21)
NB Anémone (22)
IMG_3492

ANEMONE, EZEMAAL

Uitvoering:
2017-2018
Opdracht:
Eengezinswoning

Anémone droomde al lang van een eigen huis in een rustige omgeving. Het huis moest ruim zijn maar toch gezellig en warm van uitstraling. Modern en strak zou het niet worden, maar eerder traditioneel en tijdloos, in harmonie met de landelijke omgeving. Een zoektocht naar het juiste evenwicht.
De klassieke materialen gecombineerd met grote raampartijen vormen samen een eenvoudig maar sterk geheel.
Het hoofdvolume staat recht op het perceel en volgt de richting van de omliggende woningen. Een verdiepingshoge muur loopt schuin naar de voorgevel, evenwijdig met de straat waardoor een kleine binnentuin en zongericht zithoek ontstaan.
De zijgevels schieten langs de voorgevel door en vormen samen met het dak dat ze dragen een hoge oversteek die met hout is bekleed.

Binnen worden op het gelijkvloers de ruimtes ingedeeld met halfhoge en hoge vrijstaande muren, zonder de ruimtes volledig van elkaar te scheiden. De ruime keuken en eetkamer hebben door de grote ramen het uitzicht op de prachtige groene tuin. De salon en het zithoekje genieten van de zonnige kant van het huis en worden van de straat afgeschermd door de schuin geplaatste buitenmuur.
Ter ondersteuning van de huiselijke warmte is er een kachel in het midden van de leefruimte. De schoorsteen vormt een centraal vrijstaand element waarrond de open trap zich tot op de zolderverdieping opwerkt.

Boven is plaats voor 3 ruime slaapkamers, een dressing, een badkamer en een zeer ruime en lichte zolder.

De grootste uitdaging die dit project zo boeiend maakte was de zoektocht naar vorm en materialen om een warme, gezellige en tijdloze uitstraling aan de nieuwbouw te geven in combinatie met de moeilijke oriëntatie van het perceel en de moderne noden naar energie en comfort.