Maxime en Nina - overzicht
TR Maxime & Nina (2)
TR Maxime & Nina (3)
TR Maxime & Nina (1)
TR Maxime & Nina (4)
TR Maxime & Nina (5)
TR Maxime & Nina (6)
TR Maxime & Nina (7)
TR Maxime & Nina (8)
TR Maxime & Nina (9)
TR Maxime & Nina (11)
TR Maxime & Nina (10)
TR Maxime & Nina (12)
Maxime en Nina - overzicht TR Maxime & Nina (2) TR Maxime & Nina (3) TR Maxime & Nina (1) TR Maxime & Nina (4) TR Maxime & Nina (5) TR Maxime & Nina (6) TR Maxime & Nina (7) TR Maxime & Nina (8) TR Maxime & Nina (9) TR Maxime & Nina (11) TR Maxime & Nina (10) TR Maxime & Nina (12)

MAXIME & NINA, TIENEN
Verbouwen van een rijwoning

Uitvoering: 2016-2017
Realisatie: Werner Sabo
Foto’s: AbS²

Maxime en Nina kochten een smalle stadswoning, in basis daterend uit de 17e eeuw, maar die in een vorig leven was afgesplitst van het naastliggend groter geheel. In de tweede helft van vorige eeuw werd er terug een verbinding met de naastliggende woning gemaakt, om ze begin deze eeuw terug af te splitsen.

Alle logische indeling ontbrak en de verticale circulatie zat helemaal verkeerd. De woning was dan ook te reduceren tot de 4 buitenmuren, het dak en de hoofdstructuur van de tussenvloeren.
Achteraan in de woning was ook een oude half ondergrondse kelder aanwezig, iets wat Maxime en Nina zeker wilden behouden.

Deze kelder is uiteindelijk gebruikt om het moeilijke verticale circulatie vraagstuk op te lossen, door het inbrengen van een splitlevel achteraan in de woning. Hierop wordt de keuken ingericht, een functionele ruimte die dan tevens dienst gaat doen als doorgang naar de volgende hoger gelegen leefruimte. Van daaruit gaat men over een passerelle naar de groot opengewerkte achtergevel toe, en kan men terug een verdieping hoger klimmen en komt men op niveau met de badkamer en bureauruimte. Vanuit de bureauruimte kan men nog 1 verdiep hoger naar de slaapkamer onder het dak.

De woning wordt zo heel open en licht gehouden, met een aangename ochtendervaring door het 4m hoge oostelijke raam in de achtergevel, de open trappen en de doorkijk op iedere verdieping van voor tot achter. De oude structurele elementen worden in het zicht behouden en kracht bijgezet door de strakkere gelijnde vormgeving van de trappen en passerelle en soberheid van de afwerking.