Filly plan +0
Filly plan +0
Filly plan +0
IMG_3436
2
IMG_1502
Filly plan +0 Filly plan +0 Filly plan +0 IMG_3436 2 IMG_1502

GÎTE IN FILLY
Renoveren van een hoeve tot gîte

Uitvoering: 2019-2020
Realisatie: Stelling / VNJ
Foto’s: AbS²

Tom werd verliefd op een oude hoeve in het klein Ardeense dorp Filly en besloot die oude stenen muren een nieuw leven in te blazen. Hier zou een nieuwe gîte komen die grote groepen zal ontvangen.

De oude hooizolder blijft volledig open tot in het dak. De oude balken, ronde kepers en beplanking blijven in het zicht om het cachet van het gebouw te behouden. De houten poort maakt plaats voor een groot glaspartij om de ruimte licht en zicht op de velden te geven. De houten structuurelementen blijven aanwezig en bepalen de indeling van de ruimte. Dit wordt het hart van de gîte: de leefruimte met open keuken en centrale kachel voor sfeer en warmte. Langs de straatzijde ligt het terrein een stuk lager. Een half ondergronds niveau zal heel wat functies herbergen: een inkomhal met wc en vestiaire, een technische ruimte en berging voor fietsen en materiaal, een ruimte met sauna en inloopdouche en een ruime polyvalente zaal. Wat vroeger het woongedeelte was aan de rechterzijde van het gebouw wordt nu het slaapgedeelte met telkens 2 kamers en een gedeelde douchekamer over 3 verdiepingen. De trap wordt in de open leefruimte geplaatst, als pronkstuk tegen de geleemde muur.

Naast het hoofdgebouw staat een kleine stal met hooizolder. Dit wordt een kleine gîte met 2 slaapkamers en badkamer op het straatniveau en op de verdieping een leefruimte met kitchenette met een groot schuifraam en eigen terras aan de hogerliggende tuinkant.

Tussen de twee gebouwen maken we een nieuwe toegang met een trap naar de hoger gelegen tuin aan de achterzijde en naar de gezellige hoek waar zich de spa bevindt, tussen de twee terrassen in!

Naast het vervangen van de ramen en deuren, het isoleren van het dak en vernieuwen van de dakbedekking, het maken van twee nieuwe raamopeningen in de leefruimte wordt de buitenzijde het gebouw volledig behouden zoals het is en blijft het karakter bewaard.
Binnen zoeken we een evenwicht tussen comfort en hedendaagse normen door het isoleren van de vloeren, muren en dak en het voorzien van de nodige technieken en het behouden van aanwezige elementen om de authenticiteit en karakter van het gebouw te behouden.