Bram en Nele - overzicht
Bram en Nele - overzicht
Bram en Nele - overzicht
Bram en Nele - overzicht
Bram en Nele - overzicht
Bram en Nele - overzicht
Bram en Nele - overzicht
Bram en Nele - overzicht
Bram en Nele - overzicht
Bram en Nele - overzicht
Bram en Nele - overzicht
Bram en Nele - overzicht
Bram en Nele - overzicht
Bram en Nele - overzicht
Bram en Nele - overzicht
Bram en Nele - overzicht
Bram en Nele - overzicht
Bram en Nele - overzicht
Bram en Nele - overzicht
Bram en Nele - overzicht
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

BRAM & NELE, HAKENDOVER

Uitvoering: 
2013-2014
Opdracht:
Verbouwen van de stallen en schuur naar een hedendaagse woning.

De jonge eigenaars stellen mij voor de keuze om de bestaande stallen op de perceelgrens te verbouwen of een nieuwbouw te ontwerpen op het perceel na afbraak van alle gebouwen.
Het perceel is aan de rand van de historische dorpskern gelegen, en afbraak houdt ook in dat een nieuwbouw in het midden van het perceel moet worden herbouwd, op een zekere afstand van de straat. De huidige stalgebouwen staan ook op de noordzijde van het perceel, en vormen zo een langgerekt geheel waarbij licht en zicht optimaal zijn. Daarom ging mijn voorkeur uit naar het behouden van de gebouwen en is gezocht deze optimaal te verbouwen tot een hedendaagse comfortabele woning.

Bij de verbouwing werd de oorspronkelijke structuur van de 2 stallen met tussengelegen schuur als raster gebruikt. Deze basisstructuur is terug te vinden in de gevelopbouw en de interne organisatie. In de stallen zijn de meer besloten functies ondergebracht, zoals slaapkamers, bergingen, garage, zithoek.. . In de open schuur zijn de dagfuncties ondergebracht, zoals keuken, eetkamer, bureau.
De dakvolumes van de buitenste stalgebouwen zijn behouden, waardoor het ontwerp zich perfect in de schaal van de omgeving inpast. Door de tuinmuur aan de straat, wordt het perceel ook vloeiend in het straatbeeld opgenomen.
Aan de linkerkant op het perceel is een bestaande grote stal verkleind tot een tuinberging op schaal van de woning, en het vroegere hellende perceel is in terrassen genivelleerd. Het resultaat is een opvallende woning met karakter, tussen de gesloten bebouwing van de dorpskern, maar met alle voordelen van een riante tuinwoning.