Appartementsgebouw - Voorgevel
IMG_0055
IMG_1605
Appartementsgebouw - Voorgevel IMG_0055 IMG_1605

APPARTEMENTSGEBOUW, TIENEN
Bouwen van een duplex en twee appartementen

Uitvoering: Bouwaanvraag lopende
Realisatie: Montinvest

Op het Torsinplein, tussen het oude postgebouw en een prachtig herenhuis uit 1932 bevindt zich een oude woning met vroegere beenhouwerij. Het gebouw is sterk verloederd, de stabiliteit in slecht staat en de gevel en vloeren hebben zwaar afgezien door verzakkingen in de ondergrond. Op deze plaats komt een nieuw appartementsgebouw van vier bouwlagen die zich uitlijnt op de bouwlagen van het herenhuis. De privatieve gevel van de nieuwbouw wordt terugliggend geplaatst zodat aan de voorkant, de zuidkant, balkons ontstaan die over de volledige breedte van het gebouw lopen. Achterin bestaat de gevel uit grote glaspartijen om maximaal natuurlijk licht in het gebouw te brengen. Aan de rechterzijde wordt op een hedendaagse manier een balkonerker gemaakt in beige zichtbeton die de tint van de natuursteen van de linkerbuur herhaalt. De balkons worden afgeschermd door gemetste penanten en houten schuifpanelen. De panelen dienen visueel als afscherming en speelse element in de gevel en als zonwering die kan verschoven worden naar de behoeftes van de gebruikers en naargelang de stand van de zon. Op het staatniveau worden de poort en vierkante raam van de linkerbuur op een hedendaagse manier herhaald om eenheid in de straatgevel te behouden.

Een eerste wooneenheid bestaat uit een duplex met het slaapgedeelte op de gelijkvloers en een ruim en open woongedeelte met ruim terras aan de tuinzijde op de eerste verdieping.

Op de tweede en derde verdieping wordt telkens een twee slaapkamerappartementen van 90m² gerealiseerd met telkens een buitenruimte aan de voorzijde, de zuidkant.

In totaal drie wooneenheden met oog voor het wooncomfort en energie efficiëntie.

De uitdaging van het project ligt vooral in de integratie van een nieuwbouw in een historisch waardevolle omgeving, en een gevellijn met sterk aanwezige gebouwen. De uitdaging is een gebouw tussen te plaatsen met een eigen identiteit en sterkte, zonder te domineren op de omgeving, dat aanvult en ondersteunt, zonder in strijd te gaan met de naastliggende gebouwen.