Johan en Cindy - overzicht
Johan en Cindy - overzicht
Johan en Cindy - overzicht
Johan en Cindy - overzicht
Johan en Cindy - overzicht
Johan en Cindy - overzicht
Johan en Cindy - overzicht
Johan en Cindy - overzicht
Johan en Cindy - overzicht
Johan en Cindy - overzicht
Johan en Cindy - overzicht
Johan en Cindy - overzicht
Johan en Cindy - overzicht
Johan en Cindy - overzicht
Johan en Cindy - overzicht
Johan en Cindy - overzicht
Johan en Cindy - overzicht
Johan en Cindy - overzicht
Johan en Cindy - overzicht
Johan en Cindy - overzicht
Johan en Cindy - overzicht

JOAN & CINDY, ROTSELAAR

Uitvoering:
2013-2014
Opdracht:
Verbouwen van klassieke fermette naar hedendaagse parkwoning.

De basis van het verbouwingsproject is een klassieke vrijstaande fermette, vergund en gebouwd in 1977, met een gelijkvloers, een nuttige dakverdieping en kelder. Gelijktijdig met de bouw van de fermette en aansluitend bij de woning werd een overdekt zwembad bijgebouwd. Deze niet-vergunde uitbreiding werd in 2012 geregulariseerd naar aanleiding van de verkoop van de woning. De fermette was atypisch opgevat met een inkom, vide en traphal die geïntegreerd waren in de leefruimte, en grote vensters uitgevend op de tuin aan de achterzijde. De keuken was klassiek afgezonderd tussen de achterinkom en de garage, met beperkte lichtinval. De bovenverdieping omvatte een kleine badkamer en drie slaapkamers, alles onder de helling van het dak. Het comfort en de binnenafwerking was na 35 jaar uiteraard verouderd en afgeleefd.
De opdracht van de nieuwe eigenaars aan de architect was duidelijk: “We hebben een fermette gekocht, op een prachtige locatie in een fantastische omgeving, maar we willen geen fermette. Kan de fermette verbouwd worden tot een hedendaagse, comfortabele woning met behoud van de huidige grondoppervlakte en de basisvolumes?”
Het resultaat is een hedendaagse parkwoning in een sobere, strakke stijl, getypeerd door ruimtelijkheid, veel licht en uitzicht op de omgeving. De oorspronkelijke volumes zijn gereduceerd tot twee krachtige balkvormen die elegant tegen elkaar aangeschoven staan.

Met een paar ingrepen werd het woongedeelte aangepast aan de hedendaagse leefgewoonten en de wensen van de nieuwe bewoners. Zo werd de inkom afgezonderd van de leefruimte. Daartoe werd het oorspronkelijke toilet gesupprimeerd en de voordeur verplaatst. De garage werd opgesplitst in drie ruimtes: toilet – palend aan de inkom -, berging en wasplaats. Deze dienstruimten sluiten aan bij de keuken die geschakeld is tussen de leefruimte en de bijbouw met multifunctionele ruimte en sanitair. De muur tussen de keuken en de eetkamer werd gesloopt waardoor een grote leefruimte met open keuken ontstond. De keuken wordt zo de spil van het gezinsleven, waar familiaal contact belangrijk is.
De dwarse tussenmuren boven de gelijkvloerse verdieping werden opgetrokken en de buitenmuren verhoogd tot twee volwaardige bouwlagen onder een plat dak. De trap naar boven bleef behouden maar werd in een hedendaags kleedje gestoken met houten tredenbekleding, een leuning in inox en een glazen balustrade op de overloop. De verdieping biedt plaats voor drie slaapkamers, een badkamer en een hobbyruimte.
Om ingrepen aan de dragende muren te beperken, werden de bestaande raamopeningen zoveel mogelijk behouden. Enkel op de zuidwestelijke hoek werd een breed perspectief gecreeerd door verbinding van de raamopeningen. Door het overhoekse venster wordt de binnenomgeving betrokken op de buitenomgeving en omgekeerd.
De oude landelijke gevelsteen werd volledig verwijderd en het woongedeelte is omkleed met een hedendaagse donkere baksteen.
Het zwembad in de bijbouw is gedempt waardoor een grote multifunctionele ruimte ontstaat die naar keuze kan dienst doen als speelruimte, bureauruimte voor thuiswerk, ruimte voor feestjes, enz. Ook hier werden de bestaande muren opgetrokken en het zadeldak vervangen door een plat dak. Het geheel werd bekleed met een gevelbeplanking van bleek gebeitst thermowood en geeft het volume een hedendaags, stijlvol uitzicht.
De woning is optimaal geisoleerd, met 8 cm PUR in de muren, 16 cm op het dak en 6 cm op de vloer. Op die manier werd een compacte lage energiewoning gerealiseerd. Evident was dan ook de keuze voor een verwarmingssysteem met vloerverwarming en een warmtepomp. Deze installatie is verder uitgebreid met zonnecollectoren op het dak, voor optimale energiewinsten.

_