Wijnhandel - overzicht
Wijnhandel - overzicht
Wijnhandel - overzicht
Wijnhandel - overzicht
Wijnhandel - overzicht
Wijnhandel - overzicht
Wijnhandel - overzicht
Wijnhandel - overzicht
Wijnhandel - overzicht
Wijnhandel - overzicht
Wijnhandel - overzicht
Wijnhandel - overzicht
Wijnhandel - overzicht
Wijnhandel - overzicht
Wijnhandel - overzicht
Wijnhandel - overzicht
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

WIJNHANDEL MET LOFT IN TIENEN

Uitvoering:
2010
Opdracht:
Verbouwing van pakhuis tot wijnhandel en loft

De opdracht is grotendeels een architecturale herinrichting van de bestaande grote ruimtes van een pakhuis langs de Gete in Tienen. Het is een gebouw in de rij, dus met een gevel langs het water, de andere langs de straat. Het gebouw heeft drie vloerniveaus, waarvan één onder het dak. Aan de straatzijde zijn twee grote inrijpoorten, daarboven vier boogvormige vensters. Aan de waterzijde zijn op gelijkvloers en de verdieping telkens vier ramen. De gevels maken deel uit van een langere industriële bebouwing die qua stijl aanleunen bij de ‘Rundbogenstil’ van circa midden 19e eeuw. Pilasters en lijsten in zwartblauwe steentjes zorgen voor een esthetische meerwaarde van de gevel.

Het ontwerp realiseert het programma van de opdrachtgever in het gebouw waarbij aan de buitengevels niet wordt geraakt. Ook de structuren binnenin, die het gebouw een industrieel karakter geven worden niet gewijzigd. Op het gelijkvloers blijven de zware gietijzeren kolommen en het gewelfde bakstenen plafond zichtbaar. Er wordt enkel twee nieuwe betonnen trappen gestort tussen de drie niveaus, vertrekkende vanuit de winkel.

De winkelinrichting wordt gerealiseerd met ruwe basismaterialen, gepolierd beton, recuperatie tegels in gebakken aarde, glas, massief eik en staal. De muren in baksteen worden gereinigd en zichtbaar gehouden. Hier en daar worden ze geschilderd om een kleuraccent te geven. Op de verdieping versterk een lange keukenwand en een grote eettafel in het midden van de ruimte, tussen de 4 kolommen, het industriële loftkarakter.

Een eerste ontwerp voorziet ook in het optrekken van de dakschilden om de dakverdieping beter benutbaar te maken. Dit stuitte echter op een veto van de stad, en de plannen dienden noodgedwongen te worden aangepast, met behoud van het huidig dakvolume. Aan de waterkant, zuidzijde, wordt wel een terras ingebouwd op de dakverdieping. Dit wordt uitgesneden uit het dakvolume, zodat er toch een verticale gevelwand ontstaat voor de leefruimte onder het dak. Een kastwand met haardcassette omsluit de technische ruimte en zorgt voor een vast oriëntatiepunt in de ruimte, die anders door de 4 centrale steunen te centrisch wordt bepaald. Het gelijkvloers is afgewerkt en in gebruik. De loft is casco opgeleverd.

_