Kapsalon - overzicht
Kapsalon - overzicht
Kapsalon - overzicht
Kapsalon - overzicht
Kapsalon - overzicht
Kapsalon - overzicht
Kapsalon - overzicht
Kapsalon - overzicht
Kapsalon - overzicht
Kapsalon - overzicht
Kapsalon - overzicht
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

KAPSALON IN KORTESEM

Uitvoering:
2007
Opdracht:
Uitbreiden van villawoning met kapsalon en nieuwe leefruimte.

Op enkele meters van het huidige (gehuurde) kapsalon kopen de opdrachtgevers een oude verwaarloosde villa. In het verleden is er zelfs ooit een restaurant in ondergebracht. Van de uitrusting en afwerking is echter niets nog bruikbaar en een grondige sanering is de enige uitweg.

De opdrachtgevers zouden naast het kapsalon ook graag een ruime woning behouden met voldoende contact met de achtergelegen tuin. Het gelijkvloers van de woning is 1 m vergeven boven het maaiveld, maar de drempel naar het kapsalon diende zo laag mogelijk te worden gehouden. Ook de tuin achter de woning is 1,8 m lager gelegen dan het bestaande leefniveau. Dit zijn twee grote uitdagingen waar het ontwerp diende rekening mee te houden. Doordat we hier een volledig vrijstaande woning hebben was er de mogelijkheid om naar alle zijden uit te breiden. De enige beperking hierbij was de verplichte bouwvrije zone. Naar voor, naar rechts en naar achter is de maximaal mogelijke uitbreiding genomen, en van hieruit is naar binnen toe gewerkt om dit nieuw volume met de bestaande woning te doen versmelten.

In de uitbouw naar voor is de inkom van de woning en het kapsalon, met telkens een toilet, ondergebracht. Deze zijn op een verschillend niveau en daarom ook op een verschillende gevel gemaakt. Om het kapsalon breed genoeg te kunnen maken is achteraan een deel van de vloer van de bestaande woning weggebroken, waardoor het kapsalon insnijdt in het oude volume.

Achter de woning is de nieuwe leefruimte lager geplaatst dan de bestaande vloer om zo een overgang te maken naar de lager gelegen tuin. Een zwevend terras tegen het grote schuifraam zal dit nog versterken.

De buitengevel van de nieuwbouw is met opvallende materialen afgewerkt die de functie van het kapsalon accentueren. Door het herschilderen van de bakstenen van de villa in een strakke kleur oogt het geheel modern en wordt een eenheid bekomen tussen oud en nieuw.