BERT & MIREILLE, TIENEN
Verbouwing en uitbreiding van een woning

Uitvoering: 2017-2018
Realisatie: Smets Building Company / Luc Mommen
Foto’s: AbS²

De jaren ’30 stadswoning van Bert en Mireille is aan vernieuwing toe. De oude veranda aan de achterzijde ontbreekt enige vorm van comfort: te warm in de zomer en te koud in de winter. Het huis heeft dan ook de typische en klassieke indeling van een woning van die periode: een centrale gang met links en rechts twee kamers achter elkaar. Voor het gezin mag het wat opener, lichter en ruimer.

De oude veranda maakt plaats voor een degelijke en comfortabele aanbouw waar zich de open keuken en eetkamer nestelen. De nieuwe achtergevel van de aanbouw kan over 7m worden opengetrokken door een plafondhoog accordeonraam dat uitkijkt op wat misschien wel de mooiste tuin van Tienen is.

Buiten werden houten portieken geplaatst om de terraszone tegen de aanbouw subtiel af te scheiden van de rest van de tuin. Deze vormen een soort pergola die visueel de woning naar de tuin verlengt en die kan gebruikt worden om zonnewering, verlichting en klimplanten aan op te hangen. Het hout komt dan ook terug in de bekleding van de dakrand en in de houten deur die zich subtiel afscheidt van de zwarte aluminium ramen.

Binnen in het oude gedeelte van het huis wordt de indeling gereorganiseerd: de inkomhal krijgt een kleine uitbreiding met vestiaire en WC in wat vroeger de keuken was, vooraan komt een muziekkamer met de piano van Bert en de rechterhelft van het huis wordt leef- en speelruimte.
Boven krijgt de badkamer een opfrisbeurt met een ruimte inloopdouche en een aparte WC.

De ruime woning komt nu weer tot zijn recht en beantwoordt aan de noden en verlangens van de inwoners zonder zijn jaren ’30 identiteit te verliezen.