Davy en Sofie - overzicht
Davy en Sofie - overzicht
Davy en Sofie - overzicht
Davy en Sofie - overzicht
Davy en Sofie - overzicht
Davy en Sofie - overzicht
Davy en Sofie - overzicht
Davy en Sofie - overzicht
Davy en Sofie - overzicht
Davy en Sofie - overzicht
Davy en Sofie - overzicht
Davy en Sofie - overzicht
Davy en Sofie - overzicht
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

DAVY & SORIE, ORSMAAL

Uitvoering:
2008-2009
Opdracht:
Nieuwbouw vrijstaande eengezinswoning.

De opdrachtgevers wilden een grote eengezinswoning bouwen, waarin zowel het gelijkvloers als de verdieping maximaal benut werden. Ze wilden vooral veel licht en veel ruimte, grote open leefruimte met open zicht naar de ruime tuin. Om de bebouwde oppervlakte te optimaliseren wilden ze ook een kelder voorzien onder de volledige woning. De bebouwbare oppervlakte volgens de verkaveling was 12m bij 13,5 m. De opdrachtgever wilde dit volledig benutten. Een eerste uitdaging is het budget. Het kostenplaatje van een woning met dergelijke vloeroppervlakte, over drie bouwlagen tikt al aardig aan. Om de woning betaalbaar te houden was de keuze voor een houtskeletbouw aangewezen. Zeker na het verkrijgen van de sondeerverlagen, waaruit bleek dat er niet onaardige zettingen worden verwacht. De ruwbouw aannemer leverde een gesloten ruwbouw af, zonder de plaatafwerking aan de binnenzijde. Het grootste deel van de afwerking wordt door de eigenaar zelf verzorgd, om zo de kostprijs te drukken.

Een tweede uitdaging is het programma zien in te passen in de stedenbouwkundige restricties. De woning heeft een kelder met een vrije hoogte van 2,7 m, een gelijkvloers met vrije hoogte van 2,7 m en een nuttige dakverdieping met een vrije hoogte van 2,6 m. De verkavelingvoorschriften leggen een maximale hoogte kroonlijst op van 3,5 m. Ook de gedeeltes plat dak zijn tot een minimum berperkt. Een oplossing hiervoor zijn de iets grotere dakoversteken, waardoor de benutbare vloeroppervlakte op de verdieping toch minstens een meter breder wordt. Na enige aarzeling zijn de opdrachtgevers er toch kunnen van overtuigd worden om geen garage in het volume te integreren en de auto’s onder een carport te stallen. Doordat dit met een overhangend dak kan worden gerealiseerd is het verlies aan oppervlakte op het gelijkvloers hierdoor ook een stuk beperkter.

_