CHRISTOPHE, TIENEN

Uitvoering:
2017-2018
Opdracht:
Verbouwen appartement
Realisatie:
Werner Sabo bvba
Foto’s: Werner Sabo / AbS²

Boven een elektro-winkel in het centrum van Tienen stond een hele verdieping leeg en casco sinds 1970. Twee ruwbouw appartementen stonden sindsdien te wachten op een afwerking, een invulling en een bewoner.
Christophe zag het groots: van de twee appartementen één grote, ruime, loft-achtige woning maken.
We maakten abstractie van de oude indeling en trokken alles weer open tot het betonnen skelet weer helemaal zichtbaar werd. Dan stapten we af van de klassieke indeling met aan de voorkant de leefruimte en aan de achterkant het slaapgedeelte: we draaien het een kwartslag om. De leefruimte loopt nu van voor tot achter om heel de dag te baden in het licht. De andere kant van het pand herbergt 3 slaapkamers en een ruime badkamer met sauna. De twee helften worden van elkaar gescheiden door de centrale trappenhal en lift.

De aanwezige betonnen structuur structureert de ruimtes en bepaalt de indeling van de functies. Het ruwe beton breekt met de strakheid van het zwart-wit meubilair.

De eigenaardige vorm van het gebouw gebruikten we naar ons hand: de lange keukenwand werd recht getrokken terwijl de muur achterin schuin wegloopt. Zo worden diepe nissen en kasten gemaakt om het gebruiksgemak te optimaliseren.