Groepspraktijk huisartsen - overzicht
Groepspraktijk huisartsen - overzicht
Groepspraktijk huisartsen - overzicht
Groepspraktijk huisartsen - overzicht
Groepspraktijk huisartsen - overzicht
Groepspraktijk huisartsen - overzicht
Groepspraktijk huisartsen - overzicht
Groepspraktijk huisartsen - overzicht
Groepspraktijk huisartsen - overzicht
Groepspraktijk huisartsen - overzicht
Groepspraktijk huisartsen - overzicht
Groepspraktijk huisartsen - overzicht
Groepspraktijk huisartsen - overzicht
Groepspraktijk huisartsen - overzicht
Groepspraktijk huisartsen - overzicht
Groepspraktijk huisartsen - overzicht
Groepspraktijk huisartsen - overzicht
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

GROEPSPRAKTIJK HUISARTSEN IN TIENEN

Uitvoering:
2008
Opdracht:
Verbouwing rijwoning tot groepspraktijk huisartsen

De opdrachtgevers, 4 jonge huisartsen waren langer op zoek naar een geschikte locatie om hun groeiende praktijk in onder te brengen. Vele gebouwen waren al overwogen, maar te duur of ongeschikt bevonden. De ligging van onderliggende woning, de grootte en de solide structuur heeft de zoektocht beëindigd.

Voor de koop definitief werd vastgelegd was al een voorontwerp opgemaakt met de grote krijtlijnen van de verbouwingsplannen. Deze waren zeer ingrijpend, en omvatten zowel de structuur, de gevels als de bouwoppervlakte van het gelijkvloers van de woning. Na enkele overlegvergaderingen met de opdrachtgevers konden de definitieve plannen worden opgemaakt en de werken worden aangevat. Om de vier dokterkabinetten, de wachtzaal, labo en het secretariaat op het gelijkvloers onder te brengen moest er naar achter worden uitgebreid. De volledige achtergevel werd dan ook onderuit gehaald. De nieuwbouw werd licht gehouden, om de funderingswerken en zettingen tot een minimum te beperken. Aan de voorzijde is er een ingang en een uitgang die tevens dienst doet als ingang voor het bovengelegen appartement. De nieuwe gevelbekleding over het gelijkvloers moet de ingrepen maskeren maar ondersteunt tevens de nieuwe functie van het gebouw. In de woning waren twee niveaus aanwezig, die ook in het nieuwe ontwerp zijn behouden. De overgang is binnen opgevangen tussen de wachtzaal en centrale ruimte aan de spreekruimtes, en aan de buitenzijde door een hellend vlak tussen de ingang en de uitgang. Er is een aparte doktersingang voorzien langs de kelderruimte waar de vroegere garage is omgebouwd tot een polyvalente vergaderruimte. Daarnaast is er nog een verblijfsruimte voor de arts van wacht, kitchenette, een archief en technische ruimte.

De verdieping met vier slaapkamers en badkamer wordt omgebouwd tot een ruim appartement met twee slaapkamers. De twee rechtse kamers worden hiervoor opengemaakt en samengebracht met de vroegere gang en de linnenkamer midden vooraan. Het resultaat is een soort loft appartement rond de centrale trapopening.