Johnny & Anny - overzicht
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
uitbreidingWoning_Bekkevoort-02
uitbreidingWoning_Bekkevoort-03
uitbreidingWoning_Bekkevoort-04
uitbreidingWoning_Bekkevoort-05
uitbreidingWoning_Bekkevoort-06
uitbreidingWoning_Bekkevoort-07
uitbreidingWoning_Bekkevoort-08
uitbreidingWoning_Bekkevoort-10
uitbreidingWoning_Bekkevoort-11
uitbreidingWoning_Bekkevoort-12
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

JOHNNY & ANNY, BEKKEVOORT

Uitvoering:
2011-2012
Opdracht:
Gelijkvloers uitbreiden van eengezinswoning met dagelijks comfort.

De woning in zijn typische stijl van het midden van vorige eeuw, heeft structureel goed de tand des tijd doorstaan. Op het gebied van afwerking en comfort daarentegen zijn er wel wat ingrepen aan de orde. Het sanitair comfort zit ook hier in de bijbouw achter de woning en is volledig verouderd. Door het optrekken van de bijbouw is vanuit de woning ook alle contact met de tuin verloren. De keuken is verouderd en de elektrische installatie is een ramp.
Het dak is structureel nog gezond, maar de dakpannen en het lood en zinkwerk is verweerd en aan vervanging toe.
De uitdaging was om het contact met de achtergelegen tuin te herstellen, wat bijkomend wordt bemoeilijkt door de aanwezigheid van de brede garage op het perceel achter de oprit naast de woning. De drie beperkte ruimtes in de bestaande woning zijn al bestemd als zitkamer, bibliotheek en eetkamer. De noodzakelijke keukenruimte, berging, wasplaats en toilet moeten bijgevolg allemaal in de achterbouw worden ondergebracht, zonder de leefkwaliteit, de lichtinval en de openheid in het gedrang te brengen. Daarenboven moest het in- en uitrijden van de garage ook niet bemoeilijkt worden.

De badkamer werd verplaatst naar de kleinste kamer op de verdieping, waar nu 3 kamers en een badkamer zijn. De voorste kamer is als bureauruimte ingericht, en werd met een nieuwe dakuitbouw optimaal van licht en ruimte voorzien.
Achteraan gelijkvloers werd langs de linkerkant de natte uitbreiding voorzien, met een wc, douche en wasplaats – stookplaats. Deze ruimte is zo smal mogelijk gemaakt, en trapsgewijs opgebouwd om de zichthinder te beperken. Rechts is er nog een berging achter de traphal muur geplaatst, uit het zicht naar achter toe. De keuken vult dan de overblijvende ruimte die ook de zichttunnel is vanuit de bestaande woning naar de tuin. De achtergevel van de uitbreiding is volledig transparant gehouden, maar onder een luifel gebracht. Zodoende is er veel licht maar zijn de ramen toch beschermd tegen de weersinvloeden als regen en felle zon. Om het licht in de bestaande woning nog te verhogen is een lichtstraat geplaatst tegen de bestaande achtergevel. De keuken heeft zo licht vanuit drie zijden, en is het paradijs van de eigenares. Bij de keuken is een uittreklade voorzien zodat de eigenaars gezellig met hun twee kunnen ontbijten in de zon.

_