Ben & Caroline - overzicht
Ben & Caroline - overzicht
Ben & Caroline - overzicht
Ben & Caroline - overzicht
Ben & Caroline - overzicht
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

BEN & CAROLINE, BUNSBEEK

Uitvoering:
2013-2014 – foto’s worden nog aangevuld

Opdracht:
Uitbreiden en energetisch optimaliseren van eengezinswoning in open bebouwing.

De in het oog springende woning op de heuveltop in Bunsbeek oogt vrij statig, maar heeft echter een beperkte grondoppervlakte voor het solide hoofdvolume. Daarachter staan wel de typisch Belgische bijgebouwen die de keuken en de badkamer huisvesten maar deze zijn kwalitatief volledig ondermaats. Het hoofdvolume heeft een grondoppervlakte van 54m², waarvan er al 12 ingenomen worden door de traphal. In deze woning is zelfs ooit een tweewoonst ingericht.

De nieuwe eigenaars hebben ruimere plannen, en het nieuwe ontwerp dat we hiervoor uitwerkten voorziet in de verdubbeling van de grondoppervlakte voor de woning. Omdat de woning zonevreemd is gelegen, mocht het volume ook maar maximaal worden verdubbeld. Ook het bestaande zadeldak op de voorzijde diende te blijven staan (in een eerste ontwerp was de volledige woning onder plat dak gebracht). Het “architecturale karakter” van de bestaande woning werd doorgetrokken in de gevelopbouw van de uitbreiding achteraan.

De doelstelling was ook om een laag energetische woning te realiseren. Daarvoor zijn de bestaande buitenmuren volledig ingepakt met een dubbellaags geplaatste isolatie, die is afgewerkt met een bekleding met leien. Ook de uitbreiding is met leien bekleed, maar met een contrasterende kleur, wat is doorgetrokken in de raamomlijsting. Hierdoor haken de twee volumes in elkaar en is het totale volume van de woning minder overheersend. Aan de achterzijde is de woning volledig opengetrokken naar het landschap. Deze blik wordt nog verruimd door het opensnijden van de hoeken, zowel op gelijkvloers, als op de verdieping. Door het verschuiven van het nieuwe volume achter het bestaande uit, ontstaat vanuit de achterbouw ook aan de voorzijde een aangenaam vertezicht. Zo wordt er ook optimaal van de lichtinval geprofiteerd.